blåbärsbullar

En sådan här gråmulen dag passar jag på att njuta av sommarens blåbärsskörd i form av goda fluffiga bullar. Receptet har jag fått av en väninna som är en hejare på att baka de mest smaskiga efterätter. Egentligen är det ett frukostbröd från Mallorca som fylls med aprikosmarmelad, men vi använder istället hemmagjord blåbärssylt eller nutella.

11-12 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1,5 dl socker
2 msk honung
50 g jäst för söta degar
2 stora ägg
100 g smör
2,5 dl mjölk
50 g smält smör till pensling
florsocker till garnering

Lös jästen i en bunke med salt, socker och honung. Smöret skärs i små tärningar och blandas ner i bunken med ljummen mjölk och ägg. Mjölet rörs ner, lite i taget. Arbeta ihop till en ganska lös deg. Känns lite klibbig, men låt jäsa i 1 timme under bakduk. Knåda sedan degen lite till och dela den i 8 delar. Här behövs extra mjöl. Kavla ut varje del på mjölat bakbord till breda och långa remsor. Fyll remsorna med blåbärssylt eller nutella och rulla ihop dem till snäckor på bakplåtspappret. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 1 timme. Sätt ugnen till 200 grader. Pensla bullarna med vatten och baka i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills de är gyllenbruna. Ta ut bullarna och pensla med smält smör. Låt svalna på plåten och pudra med florsocker före servering. Njut med gott samvete!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s