choklad

Vill passa på att dela med mig av mannens underbara favoritrecept på chokladtårta/kaka. Jag är egentligen allergisk mot choklad, men riktigt mörk choklad fungerar liiite bättre inbillar jag mig. Denna är förstås gluten och laktosfri. Och alldeles underbart mumsig som frestar med dofter av svartpeppar och ingefära. Bjud dina vänner på denna skapelse i helgen!

250 g mörk choklad, 70-75%
140 g laktosfritt smör
6 st ekologiska ägg
1 nypa salt
2 dl råsocker
140 g sötmandel
Lite nymald svartpeppar
2 nypor mald  ingefära
2 nypor Bourbon vanilla-pulver

Sätt ugnen på 170 grader. Bryt chokladen i bitar och lägg i en kastrull tillsammans med smöret och låt smälta under omrörning på medelvärme. Separera äggulor och vitor i två skålar.Tillsätt en nypa salt till äggvitorna.

Vispa ihop äggulorna med sockret så att det blir pösigt. Mixa sötmandeln ganska grovt i mixer eller matberedare och tillsätt till ägguleblandningen. Häll i chokladblandningen och blanda väl. Dra ett par varv med pepparkvarnen, lägg ingefära och vanilj. Vid juletider river vi i lite apelsinskal.

Vispa äggvitorna till vitt skum med en stor ballongvisp eller elvisp.Vänd i äggvitevispet i chokladsmeten försiktigt, lite i taget.

Smörj en bakform, ströa i riven kokos eller mandel och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen cirka 20  minuter. Skaka lite på formen, kakan ska inte vara för lös inuti. Låt kakan svalna, den blir nästan godare dagen efter. Serveras med vispad grädde och rårörda ljumma hallon.

Följ min blogg med Bloglovin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s