hola!

a good start
so many beautiful buildings
gluten free cafées was easy to find
perfect mix of old meets new
on the roof top of the hotel
people gathered at the parks in evenings
jogging through Parque del Retiro
in Chueca
temple de Debod
sangria at 007
dogs and people walking Jag och maken spenderade förra veckan i Madrid. Det är en stad som jag inte riktigt hade en klar bild över och det kändes så spännande att få ge sig ut på nya äventyr. Vi hade av några vänner blivit varnade för att gå i vissa parker, då det förekom “cruising” där. För 1,5 vecka sedan hade jag ingen aning om vad det innebar, men tydligen är det ett sätt för homosexuella män att mötas för en snabbis i buskarna… eller hur man nu ska uttrycka det. Madrid erbjöd i alla fall enormt mycket mer än den vaga bild som jag hade, det visade sig vara en sprudlande stad med massor av glada hundar, människor och möjligheter.

Vi bodde vid Alonzo Martinez med perfekt avstånd till alla sevärdheter och stadsdelar; det var ett stenkast till det fashionabla Salamanca med de vackra gamla husen och shoppinggatan Calle de Serrano, vi promenerade på ett par minuter till muséegatan Paseo de Prado, några minuter till så hamnade vi i den vackra majestätiska parken Parque del Retiro. Gick vi en sväng åt söder så var vi inne i de trendiga gay-kvarteren Cheuca med hippa restauranger, diverse klubbar och en del konstiga butiker. Gick vi västerut hamnade vi i det lite alternativa Malasanas och Conde Duque. Gran Via och Puerta de Sol kändes bara stökigt och smutsigt, medan Letras och Cortes som låg bortom dessa kvarter lockade med pittoreska gränder och tapasbarer.
Det känns som att det finns något för alla i denna stad! Vårt favoritkvarter, barrio, blev snabbt den vi bodde i, Alonzo Martinez/Justicia. Här fanns den fantastiska sangrian, läcker autentisk thai-mat (som vanligt testar jag alltid thai när jag reser) och tapaskrogen där vi hängde två kvällar i rad för att titta på fotboll. Menyerna var förstås på spanska, ibland hade vi inte någon aning vad vi beställde in. Min språkkunskaper i just spanska är på gymnasienivå, så kommunikationen blev lite begränsad, Sista kvällen åt vi på en helt nyöppnad restaurang på Calle Hortaleza 74, det tillhör hostelet som ligger vägg i vägg. Man tror förstås att maten kanske inte har så hög kvalité, men eftersom de endast funnits i 10 dagar och det alltid var fullbokat bestämde vi oss för att ändå äta där. 21.45 anlände vi och den charmigt inredda restaurangen var tom. Klockan 22.15 var restaurangen fullsatt. Jag bad om deras specialitet och servitrisen försökte med kroppen visa vad för något jag hade beställt. Hon flaxade med armarna och pekade på sitt lår, vi gissade på kycklinglår. Jag hade föredragit fisk eller skaldjur, men kände att eftersom hon var så tillmötesgående så tog jag deras specialité. Till förrätt fick vi en fantastisk sallad med smakkombinationer jag aldrig upplevt förut. Vi fick även in en sorts råa vårrullar med kyckling och groddar som snabbt försvann från faten. Till varmrätt fick min man en underbar pizza med svamp medan mitt kycklinglår visade sig vara en bläckfiskarm. Det var den godaste rätt som jag åt under resan och jag kan fortfarande förnimma den läckra smaken på tungan. Den hade ett krispigt skall som smakade lite som rökt bacon och insidan var alldeles fast, men mör. Den låg på en bädd av en rotfruktspuré och var så enkelt tillagad och rättframt upplagd att jag blev alldeles lyrisk. Så om du vill spendera dagarna med långa promenader bland glada los gatos, fika på fantastiska glutenfria kaféer, dricka goda nytta juicer och onyttigt smarriga cava sangrias och äta underbar mat så bege dig genast till Madrid! 
My husband and I spent last week in Madrid. It is a city that I did not really had a clear picture of, so it felt very exciting to embark on new adventures. We had from some friends been warned to visit certain parks, because of some ” cruising “. For a couple of weeks ago, I had no idea what that meant, but apparently it’s a way for gay men to meet for a quickie in the bushes … or however you say it. Madrid offered a lot more than the vague image I had, it turned out to be a extensive city with lots of happy dogs, people and prospects.

We lived near Alonzo Martinez, which is ideally close to all the sights and exciting neighbourhoods; it was a short distance to the fashionable Salamanca with the beautiful old houses and the shopping street Calle de Serrano, within a few minutes we walked to the museum street Paseo de Prado, a few minutes more we ended up in the beautiful majestic park Parque del Retiro. If we walked a few minutes south we ended in the trendy gay district Cheuca with all the hip restaurants, various clubs and some peculiar shops. If we went westward we ended up in the little more alternative Malasanas and Conde Duque. Gran Via and Puerta de Sol just felt messy and dull, while Letras and Cortes which lay beyond these blocks attracted with its quaint streets and small tapas bars.

It feels like there’s something for everyone in this town! Our favourite neighbourhood was the one we lived in, Alonzo Martinez / Justicia. Here we drank amazing sangrias, ate delicious authentic Thai food ( I always try the local thai food when I travel) and it was here at the tapas bar we spent two nights in a row to watch football. The menus were only in Spanish, sometimes we did not have any idea what we ordered. My skill in Spanish is very very limited. The last evening we ate at a newly opened restaurant on Calle Hortaleza 74, it belongs to the hostel which is located next door. You might think that a hostel may not have food of high quality, but because the restaurant had only existed for 10 days and it was always fully booked, we still decided to eat there. 21:45 we arrived and the charmingly decorated restaurant was empty. At 22:15, the restaurant was packed. I asked for their specialty and the waitress tried to show with her body language what it was. She flapped her arms and pointed to her thighs, so we guessed on chicken legs. I would have preferred fish or seafood, but felt that because she was so accommodating,  I took their specialty. For appetizer we had  an awesome salad with flavor combinations I’ve never experienced before. We also got a sort of raw spring rolls with chicken and sprouts that quickly disappeared from the plate. For main course my husband was served a wonderful pizza with mushrooms while my chicken turned out to be a the arm of an octopus. It was the most delicious meal that I’ve had during the trip and I can still feel the delicious taste on my tongue. It had a crunchy outside that tasted a bit like smoked bacon and on the inside it was quite firm, but tender. It lay on a bed of root vegetables and cooked so simple and straightforward that I was quite lyrical. So if you want to spend the day with long walks among happy los gatos (that’s wat the Madrid citizens call themselves), have fika at fantastic gluten-free cafes, drink good healthy juices and scrumptious cava sangrias and eat wonderful food then head immediately to Madrid!

2 thoughts on “hola!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s