glasnudlar / glass noodles


Superenkel glasnudelsallad med färsk vitkål, koriander och mynta


Jag är lyckligt lottad som har en mor som driver en ekologisk odling. Den här tiden på året fyller jag kylen med färska grönsaker som sprudlar av energi. Den här glasnudelsalladen är väldigt enkel att göra. Koka upp vatten (jag använder vattenkokaren för att spara tid) och häll över en portion med torra glasnudlar. Låt det stå och dra medan du gör resten av salladen. Ta lika delar citron eller lime, blanda med fiskås (det finns en variant med ostron som är mycket mildare och doftar inte lika starkt som vanlig fisksås) och sedan lite torrostad thai-chili efter smak. Några droppar sesamolja om du vill och lättrostade sesamfrön. Häll av vattnet från nudlarna när de mjuknat och klipp dem tvärs över  en gång. Blanda ner dem i marinaden. Skiva den färska vitkålen i väldigt tunna skivor med mandolinen, hacka sedan koriander, olika sorters mynta, vårlök och lite persilja i grova bitar som sedan strös över glasnudlarna. 10 minuter tar det att fixa middagen!

Super simple glass noodle salad with fresh cabbage, cilantro and mint

I am very fortunate to have a mother who runs an organic farm. This time of the year I fill the fridge with fresh vegetables that are bursting with energy. This noodle salad is very simple to do. Boil water (I use the kettle, so it takes only 1 minute) ) and pour over a portion of the dry glass noodles. Allow it to soak while you do the rest of the salad. Take equal parts of lemon or lime, mix with fish sauce (there’s a version with oysters that are much milder and does not smell as strong as regular fish sauce), and add dry roasted thai chili. A few drops of sesame oil if desired, and lightly roasted sesame seeds. Drain the noodles when they’ve softened and cut them across once. Mix them into the marinade. Slice the fresh cabbage into very thin slices with a  veggie mandolin, then chop coriander, different varieties of mint, spring onion and some parsley into coarse pieces  and then sprinkle over the glass noodles. It doesn’t take more than 10 minutes to fix dinner!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s