flädersaft / elder flower cordial

På landet har flädern börjat blomma och det finns gott om ekologiska citroner i butikerna. Så i söndags passade jag på att göra en sats till kommande helg då min mor ska firas med fläderpannacotta. 
Så här enkelt fixar du flädersaft:
Skiva 2 små ekologiska citroner som du tvättat väl och varva med 15 fläderblomsklasar i en hög kastrull. Koka upp 8 dl vatten, låt 7 dl socker lösas upp i den varma vätskan och tillsätt sedan 30 gram citronsyra. Häll sockerlagen över citronerna och flädern. Täck över kastrullen med folie eller en köksduk. Låt stå 3-4 dagar innan du tappar upp det på flaska. Om du vill bryta av sötman kan du även lägga i en kanelstång i sockerlagen. 
The elder flowers have started to bloom and there are plenty of organic lemons in the stores right now. So last Sunday I took the opportunity to make a batch for next weekend when we will celebrate my mother with elder flower pannacotta. 

How to fix elder flower cordial: 
Slice 2 small organic lemons (wash them well) and add 15 elder flower heads in a high saucepan. Boil 8 dl of water, let 7 dl sugar dissolve in the hot liquid, then add 30 grams of citric acid. Pour the cooled mixture over the lemons and the elder flowers. Cover the pan with foil or a cloth. Let stand for 3-4 days before bottled. If you want to break the sweetness you can also add a cinnamon stick to the sugar water.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s