fläderpannacotta / elder flower panna cotta

Jag har massor av fläderblomssaft i kylen och funderade på om jag kunde använda det till något mer än njutbar dricka – fläderpannacotta fick det bli! Underbart frisk och krämig, toppas med jordgubbar för oemotståndlig effekt.

Gör så här:
3 gelatinblad blötlägges. Koka under tiden upp 5 dl vispgrädde (jag använder alltid laktosfri) med 1 vaniljstång samt 0,2-0,5 dl socker (beroende på hur söt du vill ha pannacottan). Dra bort kastrullen från värmen och häll i 2 dl koncentrerad fläderblomssaft. Rör ner gelatinbladen och låt gräddblandningen svalna något innan du fördelar det i 6 mindre glas. Låt stå i kylen i minst 3 timmar övertäckt så att det inte drar till sig smaker. Njut med jordgubbar och ett glas calvados om du känner för det. 

I have lots of elder flower cordial and wanted to use it for more than enjoyable drinks – so I made some lovely elder flower panna cotta! Wonderfully fresh and creamy, topped with strawberries for fuller effect. 

Make your own panna cotta: 
Put 3 gelatin leaves in cold water. Meanwhile boil 5 dl whipping cream (I always use lactose free) with 1 vanilla pod and 0.2-0.5 dl sugar (depending on how sweet you want the panna cotta). Pull the pan from the heat and pour in 2 dl concentrated elder flower cordial. Stir in the gelatin and let the cream mixture cool slightly before pouring into 6 smaller glasses. Let them stand in the refrigerator for at least 3 hours covered so that it does not attract unwanted flavors. Enjoy with strawberries and a glass of calvados if you feel like it.

2 thoughts on “fläderpannacotta / elder flower panna cotta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s