syndiga lördagar / sinful saturdays

Jag längtar väldigt ofta till helgerna på landet och extra mycket nu när vi inleder lördagarna med pannkaksfrukost. Till pannkakorna serverar jag knaperstekt bacon och lönnsirap, en smakkombination som verkligen är underskattad. Det är inte ofta jag äter kött, så att stoppa i sig bacon en gång i veckan känns underbart syndigt. Pannkakorna är mer amerikanska än svenska, baserat på storlek och tjocklek. Jag använder havremjölk, glutenfri mjölmix samt bakpulver och kryddar med kanel. Lönnsirapen inhandlade jag i Sickla Saluhall av en man som heter Fred, en kanadensare som pratade passionerat om sin Mejpel lönnsirap. Den tillverkas av småskaliga producenter och är 100 % naturligt gott utan tillsatt socker! Den är inte alls som den sirap som man får på amerikanska diners, den här ljusa lönnsirapen är mer subtil och elegant, med en lite bränd ton på slutet. 

Så till mina pannkakor, som är helt gluten, mjölk och laktosfria:
Vispa ihop 2 ägg, tillsätt ca 2 dl glutenfri mjölmix och 5-6 dl havremjölk. Rör ner 2 tsk bakpulver och avsluta med en nypa kanel (jag höftar alltid och använder ögonmått så ni får dra ifrån eller lägga till för att få den rätta konsistensen, smeten ska vara lite krämig). Låt stå i 15 min. Stek pannkakorna med lite smör i en crepe-panna. Servera med knaperstekt bacon och lönnsirap. Njut av helgen!


I very often long for the weekends at the cottage and especially now when we start the Saturdays with pancake breakfasts. I like to serve crispy bacon and maple syrup with the pancakes, a flavor combination that is so underrated. It’s not often I eat meat, so indulging in bacon once a week feels sinfully wonderful. The pancakes are more American than Swedish, based on size and thickness. I use oat milk, gluten-free flour mix and baking powder and top it with cinnamon ((I’m sorry but I never really measure, always go by instinct to get the right consistency, the batter should be slightly creamy). The maple syrup was purchased in Sickla Market Hall from a man named Fred, a Canadian who spoke passionately about his Mejpel maple syrup. It is manufactured by small producers and is 100% natural yummy with no added sugar! It is not at all like the syrup that you get on American diners, this light maple syrup is more subtle and elegant, with a little burnt tone at the end. 

So for my pancakes, which of course are completely gluten, milk and lactose-free: 
Whisk together 2 eggs, add about 2 cups gluten-free flour mix and 5-6 cups oat milk. Stir in 2 teaspoons baking powder and finish with a pinch of cinnamon. Let stand for 15 minutes. Fry the pancakes with a little butter in a crepe pan. Serve with crispy bacon and maple syrup. Enjoy your weekend!

6 thoughts on “syndiga lördagar / sinful saturdays

 1. Trevlig läsning – och mycket fin bild!

  Vi ses kanske igen nästa gång jag besöker Mi Piace (jag brukar kommunicera det på Mejpels Facebookssida).

  Ha en skön sommar!
  /Fred

  Like

 2. Tack Fred! Ska hålla utkik på fb, hoppas vi ses! Håller på med ett nytt recept som är lite “raw food”, fantastiska kokosbollar gjorda med lönnsirap. Recept kommer snart upp på bloggen.

  Trevlig sommar!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s