transparent blanche

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 mogna äpplen lyckades jag få ihop från vårt lilla äppleträd på landet. Av dessa kokade jag en mycket enkel men smakrik äppelmos med kanelstång och kryddnejlika, helt utan konserveringsmedel och med skalen kvar. Maken sa att detta var den godaste mos han någonsin ätit!

Så här gör du höstens godaste äppelmos:
Skiva väl sköljda äpplen med skalet kvar, ta bara bort kärnhusen. Lägg ned i en vid kastrull, lite vatten bör knappt täcka botten och strö sedan över 1 dl socker. Lägg ner en kanelstång och 4 kryddnejlikor som du låter koka upp tillsammans med äpplena på medelhög värme. Rör om då och då, efter 20 minuter har äppelskivorna mjuknat något och du kan sänka värmen kraftigt och låta allt stå och bara puttra i 15 minuter till innan du drar kastrullen från värmen. Låt moset kallna och häll sedan över i väl rengjorda glasburkar. Om du inte planerar att äta upp moset inom några veckor så kan du frysa in moset i portionsformar.

I managed to get 10 ripe apples from our little apple tree at the cottage. Of these apples called Transparent Blanche, I cooked a very simple but very tasty applesauce with cinnamon and cloves, without preservatives and peeling. Husband said that this was the best tasting applesauce he’s ever eaten! 

To do this autumn’s most delicious applesauce: 
Slice well rinsed apples with their skins left, just remove the cores. Put it in a pan, some water should barely cover the bottom. Sprinkle with 1 dl sugar, put down a cinnamon stick and 4 cloves as you let boil together with the apples on medium heat. Stir now and then, after 20 minutes, the apple slices have softened, reduce the heat and let everything just simmer for 15 minutes more before you pull the pan from the heat. Allow the sauce to cool and then pour into sterilized jars. If you do not plan to eat the applesauce in a few weeks, freeze the sauce in small portions.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s