pumpa / pumpkin

Pumpalandet växer för var minut, de stora vackra bladen klättrar uppåt träden, över gräsmattan, ner mot bäcken. Det är alltid lika spännande att räkna antalet pumpor och se om vi har fått tillökning i familjen Butternut Squash och Kabocha, en pumpa man ofta använder i Thailand. Jag föredrar att tillaga Kabocha när den är runt ett par kilo, medan Butternut som är en vinterpumpa ska skördas när den är gul i skalet. Den thailändska pumpan står sig bra även den över vintern, men så länge orkar jag inte att vänta!

Från grönsakslandet plockar jag pumpa, thai-basilika, morötter i olika färger, grön chili, purjolök, vaxbönor och svartkål. Sedan wokar jag dem med vitlök, massor av vitpeppar och ostronsås. Det blir en perfekt lunch som intas på verandan samtidigt som Elsa knaprar på sockerärtor för glatta livet. 

The pumpkin patch is growing by the minute, the big beautiful leaves are climbing up the trees, across the lawn, down to the creek. It’s always exciting to count the number of pumpkins and see if we  are growing the family of Butternut Squash and Kabocha, a pumpkin often used in Thailand. I prefer to cook Kabocha when it is around a couple of kilos, while Butternut which is a winter pumpkin should be harvested when the shell has turned yellow.  The Thai pumpkin can also be harvest later, but I can’t really wait that long! 

From the garden I pick pumpkin, thai basil, carrots in different colours, green chillies, leeks, wax beans and kale. I wok the veggies with garlic, lots of white pepper and oyster sauce. A perfect lunch to be enjoyed on the porch while Elsa is nibbling on sweet peas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s