tea time with banana cake (gluten and dairy-free)

This wonderful banana cake goes perfectly with the honeybush tea with its soft and round taste. This banana cake is my own invention after several days of longing for soft sponge cake. As you probably know it’s hard to find a good recipe for a milk and gluten-free sponge cake that does not taste like sand, but by adding mashed bananas to an existing favourite recipe my dream of a soft and moist cake came true!

Create some magic: Stir very gently 3 eggs with 1 dl sugar and 1 teaspoon of baking soda in a bowl. Let rest for 10 minutes so that the sugar dissolves. It is important not to whisk the batter. Then stir down 150g of grounded hazelnuts and 2 mashed ripe bananas. Pour the batter into a bread loaf pan which you’ve prepared with oil and breaded with coconut flakes. Bake at 175 degrees Celsius for 45 minutes. Enjoy with your favourite tea!honeybush tea, fika, tea time

Fika ligger ju oss mycket varmt om hjärtat och på söndagarna brukar vi njuta lite extra med egna bakverk och ett lyxigt te. Jag köper mitt vardagste i lösvikt och det blir alltid en påse med roiboos med kokos samt ett grönt te med ingefära, Bönor & Blad i Moodgallerian samt NKs tehandel har ett utmärkt sortiment. När jag vill lyxa till det så tar jag fram den vackra handgjorda blå burken med svart sidenband – honeybushte från Theodor. Maison de Thé Theodor grundades i Paris 2002 av Guillaume Leleu, en äkta tekonnässör som reser världen över i jakten på de allra bästa smakerna och kvalitéerna. Det finns en hel serie med svarta, gröna och röda teer samt fruktteer, alla har vackra namn som motsvarar dess smakfulla innehåll. Tänk dig att jobba som te-smakare, att få resa och samla inspiration, träffa människor världen över och dagligen arbeta med något som utmanar och utvecklar din förmåga och intressen. Ja, jag är lite avundsjuk!

Den här underbara banankakan passar alldeles utmärkt till honeybushteet som har mjuka och runda smaker. Banankakan är min egen uppfinning efter att under flera dagar längtat efter mjuk sockerkaka. Som ni säkert vet är det svårt att hitta ett bra recept på en mjölk- och glutenfri mjuk kaka som inte smakar sandpapper, men genom att addera mosade bananer till ett existerande favoritrecept så förverkligades min dröm om en mjuk och saftig kaka!

Skapa magi du också:
Rör samman 3 ägg med 1 dl socker och 1 tsk bakpulver i en skål. Låt vila i 10 min så att sockret löser upp sig. Det är viktigt att man inte vispar smeten. Rör sedan ner 150 g malda hasselnötter och 2 mogna bananer som är mosade. Häll ner smeten i avlång bakform som du smörjt med olja och bröat med kokosflingor. Grädda i 175 grader i 45 min. Njut med ditt favoritte!

One thought on “tea time with banana cake (gluten and dairy-free)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s