l’enclume

Far out of nowhere where the salty scent of the sea reaches the fields, close to a church surrounded by a few stone houses and a pub, here we find the best restaurant in the UK. For the second consecutive year, L’Enclume is the country’s best and Simon Rogan can also boast with its two prestigious Michelin stars. After passing the hills of Lake Windermere, the landscape flattens out and in the air you can sense the proximity to the sea. Riders on horsebacks mingles with motorists and pedestrians, almost all cars go in the same direction  towards the church. When we pass the rather anonymous entrance we are greeted with smiles and kindness. The interior feels very Nordic, elements of nature and subtle colors where the food instead must take the attention. Me and my husband spent three fabulous hours here. We had a menu of six dishes plus I had a cheese platter. The first thought that strikes both of us is “we will be satisfied?”. Portions are small works of art and in every bite there so much taste and love that we almost break out in hysterical laughter. Husband and I look repeatedly at each other and just smile, the whole concept of self-grown vegetables, molecular gastronomy and the environment makes us a little excited. The staff have a perfect posture in which they make just enough personal questions about our trip, who we are, to serve us water as soon as the glass is half full. It’s a fairly relaxed atmosphere where the noise level is comfortably low, no music is heard which makes my senses completely focused on the food.

It was like time stood still and at the same time we didn’t want it to end. But all good things come to an end and it was really hard to say goodbye. Here we will be happy to return to!
In our rental car on our way to L'enclume

In our rental car on our way to L’enclume

In the village of Cartmel

In the village of Cartmel

In the streets of Cartmel

In the streets of Cartmel

Outside the famous restaurant

Outside the famous restaurant

The tea is made in front of us

The tea is made in front of us

Långt ute i ingenstans där den salta doften från havet når fälten, vid en kyrka som omges av ett fåtal stenhus och en pub, där hittar vi Storbritanniens bästa restaurang. För andra året i rad har L’Enclume blivit valt till landets bästa och Simon Rogan kan även stoltsera med två prestigfyllda stjärnor i Michelin Guide för sin inrättning. Efter att man passerat kullarna från Lake Windermere så plattas landskapet ut något och i luften kan man ana närheten till havet. Ryttare på häst samsas med bilister och fotgängare, nästan alla bilar ska åt samma håll, mot kyrkan. När vi passerat den ganska så anonyma entrén så möts vi leenden och vänlighet. Interiören känns väldigt nordisk, inslag av natur och diskreta färger där maten istället får ta uppmärksamheten. Här tillbringar jag och maken tre fantastiska timmar som flöt på alldeles för fort. Vi åt av en meny om 6 rätter plus att jag tog en ostbricka. Första tanken som slår oss båda är “kommer vi att bli mätta?”. Portionerna är som små konstverk och i varje tugga finns det så mycket smak och kärlek att vi nästan bryter ut i ett hysteriskt skratt. Maken och jag tittar flera gånger på varandra och bara ler, hela konceptet med egenodlade grönsaker, molekylär gastronomi och miljön gör oss lite upprymda. Personalen har en perfekt hållning där de ställer lagom personliga frågor om vår resa, vilka vi är och till att servera oss vatten så fort glaset är halvfullt. Det är en ganska så avslappnad atmosfär där ljudnivån är behagligt låg, ingen musik hörs vilket gör att mina sinnen helt fokuseras på maten. 
Det var som att tiden stod stilla och på samma gång vill vi inte att den ska ta slut.Men allt gott har ett slut och när det var dags att säga hejdå till så tog det lite emot att gå ut genom dörrarna till den väntande eftermiddagsolen. Hit återvänder vi gärna!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s